Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Aabyen
  • Aabyen
  • Aabyen
  • Aabyen
  • Aabyen
  • Aabyen
  • LOCATION: GRENAA, DK
  • CLIENT: SYDDJURS BYGGESELSKAB
  • SIZE: 1.600 M² NEW BUILDING
  • YEAR: 2006 – 2010
  • STATUS: COMPLETED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • TURN-KEY CONTRACTOR: Q-CONSTRUCTION
  • ENGINEER: BASCON
  • PHOTO: CEBRA

Aabyen (River Town) is a group of two-storey row houses situated on a partly artificial island in the Grenaa River. The river splits in two leaving a long piece of land in the middle and the feeling of being surrounded by water. This commission was similar to the one at Fuglsang Næs, as the municipality had predefined both the building plots and the location of the units.

To create both private terraces and more public outdoor areas linked to the water we cut into the predefined volumes. Corners at roof level are sliced open and the terraces that emerge are open to the sky and light. These spaces are intimate and cave-like and contrast with the open terraces on the ground floor. The ground floor terraces are formed from cuts made in the facade so the living room floors seem to continue through the panorama windows to connect with the outside. Having two terraces with such different qualities gives the residents a variety of opportunities to connect with outdoor life by the water, regardless of weather conditions.