Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • Danish Castle Centre
  • LOCATION: VORDINGBORG, DK
  • CLIENT: THE VORDINGBORG CASTLE FOUNDATION
  • SIZE: 1.600 M² EXTENSION AND REFURBISHMENT
  • YEAR: 2011
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • ENGINEER: RAMBØLL
  • EXHIBITION DESIGN: ELISABETH TOPSØE

The proposal for a new exhibition space for the Danish Castle Centre demanded a respectful reading as well as a daring reinterpretation of the centre’s historic buildings and surroundings. In other words the extension has to carefully adapt to the context without being self-effacing.

Our proposal builds on the existing castle terrain with its ruins and the famous “Goose Tower”. We decided to preserve the existing 19th century building and to continue its distinctive roof in an extended and contemporary form, which lifts the new exhibition space from the ground to create an entirely open space beneath it, in direct contact with the park.

The closed volume of the roof contains one coherent and flexible exhibition space with focus on communication and the interior, more intimate experiences. The ground level on the other hand focuses on openness and the interplay with the castle terrain. This space combines interior functions, such as the welcome area and café, and a roofed exterior space for resting or special events. In this way the extension grants almost 360 degrees of views an access so that the entire castle area is connected to the exhibition space.