Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • Elbek & Vejrup
  • LOCATION: AARHUS, DK
  • CLIENT: ELBEK & VEJRUP
  • SIZE: 3.000 m² NEW BUILDING
  • YEAR: 2009 – 2011
  • STATUS: COMPLETED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • ENGINEER: SØREN JENSEN
  • PHOTO: CEBRA

The Elbek & Vejrup company headquarters is laid out as a traditional square atrium building. It is the first of two office buildings that will eventually share this plot on the outskirts of Aarhus. The plan is organized in a diagonal system resulting in rotational symmetry with stairs, cores and entrances placed in opposite corners.
 
As Elbek & Vejrup develops software systems for a wide range of clients, we were asked to reflect reliability and digital high-tech in the building. The project’s architectural idea is based on the obvious link between brick and pixels, which we named ‘Brixels’. Just as a digital picture or video is made up of thousands of small squares of color, a house is built of bricks or building blocks. We chose to work with bricks in a straight grid bond to give an old tried and trusted building technique a digital twist.
 
The idea of pixels runs through the entire project like an obsessive compulsive disorder. The building’s entrance is composed of a series of squares in different types of coloured bricks, which together form a pixel-like motif that carries on the company’s core competences into the architecture. The tiles in the restrooms are decorated with 8-bit space invaders and the custom-made carpet tiles spell the company name in binary numbers built from pixels. Even the green plant walls are divided so the different species form giant pixels.