Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • Fuglsang Cuts
  • LOCATION: HERNING, DK
  • CLIENT: M2AS
  • SIZE: 4.300 M² NEW BUILDING
  • YEAR: 2005 – 2007
  • STATUS: COMPLETED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • PHOTO: ADAM MØRK, THOMAS MØLVIG, CEBRA

The five oversized villas at Fuglsang Næs are situated next to an artificial lake and contain five apartments each. With this location, creating views over the lake has been the main focus. However, as the lake is located on the north side of the buildings, it posed the dilemma of how best to combine sunlight with the views from the terraces. In addition, the local municipality has both placed and designed three dimensional building envelopes – so subtraction was the only option.

To maximize views and draw light into the apartments, the volumes predefined by the municipality are transformed by sculptural cuts. The cuts are placed so they will give optimal conditions for views and daylight conditions for the interior. The cuts form the terraces, which are angled like wedges opening towards the landscape. Most apartments have several terraces, both open and roofed. This enables the residents to choose between sun, shade or view, according to their mood or the weather conditions.

To emphasize the fact that the houses basically are big villas rather than three-story apartment buildings, the facades are covered with a tapestry-like window composition that disguises the actual floor levels behind. This use of windows makes it harder to detect a sense of traditional scale and creates an expression of abstract monoliths, or white sculptures by the lake.