Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • Glitnir
  • LOCATION: REYKJAVIK, ISL
  • CLIENT: GLITNIR BANK
  • SIZE: 72.000 m² MASTER PLAN, 14.000 m² NEW BUILDING
  • YEAR: 2006
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA

Back in 2006, the Glitnir Bank was expanding and in need of new facilities. The idea was to develop a piece of land just outside Reykjavik city centre for both residential buildings and commercial tenancies. One part of the competition consisted of a master plan for the area, while the other was to design a new headquarters for the bank itself.

The master plan is a split strip of buildings. In the strip bordering an existing low-rise housing area we placed all residential buildings. Towards the main road and the ocean, a row of large office buildings are aligned with the Glitnir headquarters on the most visible spot. This almost cynically functional division harmoniously knits the new area into its surroundings.

The Glitnir building itself symbolizes a massive Icelandic block of basalt from which two glacial crevices have been carved out to create cave-like inner atrium spaces. The lower atrium opens towards the sea and connects to the entrance area, while the upper atrium is turned to face Hallgrímskirkja and the mountains in the north. On the facade, these crossed carvings create the Glitnir logo.