Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • House of Schience
  • LOCATION: BJERRINGBRO, DK
  • CLIENT: THE FOUNDATION NATURVIDENSKABERNES HUS
  • SIZE: 2.500 m² NEW BUILDING
  • YEAR: 2006
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL, SHARED 1st prize – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • LANDSCAPE ARCHITECT: SLA
  • ENGINEER: TRI-CONSULT

The House of Science (Naturvidenskabernes Hus) is an educational communications centre for natural sciences, primarily funded by the multinational pump company Grundfos, which is founded and based in Bjerringbro. The idea is to create an open building where both school children and professionals can go to learn about and promote science – a place for lectures, symposiums and exhibitions. This building needs to communicate that science and engineering are both fun and inspiring.

Rather than considering the building an empty frame filled with scientific accessories and machines, we turn it into a communication tool. We see it as a three dimensional chart filled with mathematical and biological references for people to discover and explore. A teacher walking his class through the building should be able to point out all of these strange marks and use them in his teaching.

As it is based on the pentagon, the building shows how Phi and the Fibonacci numbers relate to the spirals we see in both human DNA and our galaxy, the Milky Way. The spiral is represented by the turning floors and indicates rotation, a central force in the micro and macro cosmos. Like every rotational system, the building has a central core around which to revolve. The building simply demonstrates how scientific observation can fuel human ingenuity.