Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • Kloden
  • LOCATION: HOU, DK
  • CLIENT: EGMONT HØJSKOLE
  • SIZE: 5.500 m² EXTENSION
  • YEAR: 2009
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL, SHARED 1ST PRIZE – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA

The project Kloden (The Globe) is an extension of the Egmont High School where disabled people from all over the world live and study for a period of time. The extension is a modern sports facility with swimming pools, sports pitches and additional functions, such as squash courts and theatre facilities.

The functions are distributed as objects and zones in one big circular space to create both an overview and a sense of unity. To make sure that everybody can find their way around the space, regardless of their disability, all functions are stylized landscape elements using unique colours, shapes and tactile qualities. This enables blind people to feel and hear where they are, while those with cognitive disabilities are able to easily navigate their way through the facility as no two spaces or spatial objects are identical. Of course, every area of the building is accessible for wheelchairs, even the two swimming pools. However, to reflect the fact that disabled people have different abilities, the building is designed with both gentle slopes and steep surfaces for the elite wheelchair users.

In line with the metaphor of arranging landscape elements in a round building symbolizing the earth itself, all of the inner objects are held together by an elevated balcony for running and racing. This represents the equator.