Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • Musholm Bay
  • LOCATION: KORSØR, DK
  • CLIENT: THE MUSHOLM FOUNDATION
  • SIZE: 4.000 m² EXTENSION AND REFURBISHMENT
  • YEAR: 2012
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • LANDSCAPE ARCHITECT: SCHØNHERR
  • CONSULTANT: THORSLUND DK

The Musholm Bay Holiday Resort is remarkable for two characteristics: it is nestled in the beautiful landscape along the coastline of northern Zealand and it is recognized as one of the world’s most accessible holiday resorts for people with physical disabilities. The extension consists of three very different elements: a new multi-purpose hall, the extension of the existing arrival building and a new group of housings – but they all have in common that they refer to the same beautiful surrounding nature and a distinctive existing building complex.
 
The hall’s basic geometry is based on circular shapes. The new building forms a natural addition to the resort’s master plan, which consists of curving housing wings as if they were drawn by compass from a previously invisible centre. The new hall is placed exactly in this centre, thus becoming the resorts new focal point, both literally and mentally. Its layout aims at creating synergies and a sense of community by encouraging casual meetings between visitors – an all access area that invites people to participate, play and challenge themselves regardless their disabilities. The central space is surrounded by a series of alcoves and additional functions, which are all linked directly to the main space. So no matter where you are you always have an overview and can follow the other activities around the hall. A bright and welcoming area connects the arrival building with the hall and forms a new common entrance for the entire resort.
 
The new group of housings is an architectural re-interpretation of the existing buildings. The group is laid out as three linked units with slanting grass-covered roofs, which reduces the scale to an inviting, almost villa-like size. It is incorporated into the landscape to form a gradual transition between the interior and the spectacular scenery. The areas in between the buildings form two sheltered common areas with views and light from two sides.