Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • Væksthuset
  • LOCATION: BOTANICAL GARDEN, AARHUS, DK
  • CLIENT: AARHUS UNIVERSITY
  • SIZE: 2.750 M² EXTENSION
  • YEAR: 2008
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • ENGINEER: RAMBØLL

The existing hothouse in the Aarhus Botanical Garden is a fantastic place packed with fascinating plants. Students and researchers from the university are frequent visitors to the beautiful spiral-shaped building as are the general public who go to enjoy the tropical botanical collection and spend time in the warmth. The building was erected in the late sixties and was in need of maintenance. The university also wants to expand their collection so the main job for us was to design an extension.

The extension is architecturally related to the main room of the existing building. It derives geometrically from a cone with the load-bearing structure in a white steel mesh inspired by the spiral pattern of pineapple skin. This new volume shortcuts the flow of the old hothouse and eliminates existing dead ends by creating a loop. A low peel-like fence encloses the new dome and connects with the old building. This further unifies the buildings and creates a protected courtyard for coffee breaks and outdoor plants. In short, our design is an updated version of the old original layout and a respectful tribute to something unique.