Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • Wonderland
  • LOCATION: LARVIK, NO
  • CLIENT: LARVIK MUNICIPALITY
  • SIZE: 12.500 m² NEW BUILDING
  • YEAR: 2013
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL – CLOSED
  • ARCHITECT: CEBRA, SPINN ARKITEKTER
  • LANDSCAPE ARCHITECT: ØSTENGEN & BERGO
  • TURN-KEY CONTRACTOR: BUER ENTREPRENØR

The new Torstvedt School contains a total of four parallel classes from first to seventh grade as well as a nursery, a family centre, a sports hall and an outdoor learning and activity landscape. Based on this diverse program and the site’s beautiful natural surroundings we named our proposal Wonderland – a versatile, imaginative and adaptable learning environment that supports the development of both the individual and the community. Wonderland is designed as a small society or village, where children across ages and types can meet in the large context of the “village assembly” as well as in smaller and more intimate learning situations.

By combining the typologies of an atrium building and a finger structure the new school is laid out as hybrid, which brings together the best elements of both typologies: An easily accessible and compact central space with shared functions, workshops and common areas on one side and well-proportioned, varied class rooms with good daylight conditions and views. This hybrid typology is further developed by pushing the central space towards the northern façade in order to improve the inflow of light and to establish direct access to the outdoor areas. The common area becomes extrovert instead of introvert and the green landscape is pulled inwards to create a pedagogic landscape that encourages lessons to take place both indoors and outdoors.