Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • CinemaxX AAR
  • LOCATION: BRUUNS GALLERI, AARHUS, DK
  • CLIENT: CINEMAXX DANMARK
  • SIZE: 1.320 M² INTERIOR DESIGN
  • YEAR: 2003
  • STATUS: COMPLETED
  • ARCHITECT: CEBRA
  • PHOTO: ADAM MØRK

The task was to address a number of challenges posed by the cinema foyer’s architectural framework in the shopping centre Bruuns Galleri. On the one hand, we were dealing with a very smooth space that is an elongated flow corridor without any actual ‘places’ or points of interest. On the other hand, the foyer is located on two separate levels and there weren’t any spatial relations or sense of coherence between them.

The challenge of missing ‘places’ is met by introducing a series of illuminated cylinders, which appear as a forest of warm lights in the dark of the cinema surroundings. These lights have different functions and thus different diameters, ranging from a few centimetres for atmospheric lighting to huge accessible and space-defining cylinders. The cylinders pierce through the horizontal division of the floor structure, hanging down as ceiling lights on the lower level and rising as tables on the upper floor.

In this way, the soft shapes of the illuminated cylinders become an easily recognisable fractal element that stands out in the dark and connects the two levels of this otherwise very graphic building structure, where almost every surface is decorated with graphic details – including the carpet, which covers the floor wall to wall in famous movie quotes.