Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram
  • LOCATION: KAREN BLIXENS BOULEVARD, GELLERUP, AARHUS, DK
  • CLIENT: AARHUS KOMMUNE, BRABRAND BOLIGFORENING
  • SIZE: LIBRARY: 4800 M2, CIRK(H)USET 3400 M2
  • YEAR: 2017
  • STATUS: COMPETITION PROPOSAL, FIRST + SECOND PHASE
  • ARCHITECT: CEBRA AND ADEPT
  • LANDSCAPE: KRAGH & BERGLUND LANDSKABSARKITEKTER
  • ENGINEER: SØREN JENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA
  • ART CONSULTANT: SUPERFLEX

The competition proposal for Gellerup Sports and Culture Campus consists of a new urban centre and three new buildings: A community centre & local library, “Cirk (h) uset”; a house for performative activities, and a public aquatic centre. All three buildings address the unifying urban plaza with a welcoming open plan. Furthermore, the three buildings reflect in their design the cultural diversity that is the distinctive feature and strength of this specific urban area in Aarhus.

The plaza connects the new buildings with the context stretching across the boulevard via large and differentiated surfaces in concrete that continue inside and beneath the buildings. Facing the plaza, the community centre and library represents a new cultural gathering place. Across the plaza, Cirk(h)uset faces the plaza and offers space for functions with a performative content.
The library is designed with large transparent facades in a simple structure while the bookshelves on the ground floor are placed directly behind the facade and refer to its content, while the community centre on the second floor is designed with vertical shutters in different colours. The geometry of the house is adapted to the surroundings by pushing the structure down towards the park and increasing the scale towards the boulevard.

The Cirk(h)uset communicates its active and vibrant content in a house where an exciting mixture of activity terraces and architectural boxes with different features protrude from the facade on top of an open first floor. This is a house that manifests itself with a distinctive wind tower. Like a lighthouse for culture and creativity, and at the same time a tower, that secures a healthy indoor climate. The creative and performative identity of the building is emphasised in string lights that, like mega-garlands, adorn the building and give it its unique character.